Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Автентичен турски хляб с поръска

Автентичен турски хляб с поръска

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
2331k1k2
Автентичен турски хляб с поръска
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • брашно
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1/2 в.ч.
  • вода - 1/2 в.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • олио - 1/2 к.ч.
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесват се солта, водата, олиото и млякото. Няма нужда да топлите водата, яйцето и млякото /или да бъдат на стайна температура/, пак ще се получи хубаво тесто.

Отделя се белтък от жълтък - белтъкът се смесва с течните продукти, а жълтъкът се заделя настрани - с него ще се намаже вкусният турски хляб преди да бъде сложен да се пече.

Накрая се добавят бакпулверът и брашното. Меси се до получаване на меко, нелепнещо тесто. Когато е готово, се оставя да почине и втаса за 30 мин. (не очаквайте да увеличи значително обема си както при ползване на мая).

Подготвя се тава, постлана с хартия за печене. В нея се поставя тестото и с помощта на ръцете се разстила по цялата повърхност. Оформя се 2-сантиметров борд и диагонали, за да се получи решетка.

Домашният хляб се намазва с предварително заделения жълтък. Поръсва се с маково семе и сусам. Оставя се да почине за още 20 мин, след което се пече във фурна с вентилатор на 180 градуса.

Автентичният турски хляб с поръска се пече много бързо, затова трябва да се наглежда. Необходими са му приблизително 20 мин. до пълно изпичане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: