Начин на приготвяне
Смесват се солта, водата, олиото и млякото. Няма нужда да топлите водата, яйцето и млякото /или да бъдат на стайна температура/, пак ще се получи хубаво тесто.
Отделя се белтък от жълтък - белтъкът се смесва с течните продукти, а жълтъкът се заделя настрани - с него ще се намаже вкусният турски хляб преди да бъде сложен да се пече.
Накрая се добавят бакпулверът и брашното. Меси се до получаване на меко, нелепнещо тесто. Когато е готово, се оставя да почине и втаса за 30 мин. (не очаквайте да увеличи значително обема си както при ползване на мая).
Подготвя се тава, постлана с хартия за печене. В нея се поставя тестото и с помощта на ръцете се разстила по цялата повърхност. Оформя се 2-сантиметров борд и диагонали, за да се получи решетка.
Домашният хляб се намазва с предварително заделения жълтък. Поръсва се с маково семе и сусам. Оставя се да почине за още 20 мин, след което се пече във фурна с вентилатор на 180 градуса.
Автентичният турски хляб с поръска се пече много бързо, затова трябва да се наглежда. Необходими са му приблизително 20 мин. до пълно изпичане.