Начин на приготвяне
Тази постна баница с праз и зелен лук е много вкусна.
Тъй като сега се уча да работя с тесто, не всичко е идеално, но вкусът на тази баница с домашни кори е великолепен. Аз направих половин доза, защото формичката ми е мъничка, а и исках да проверя какво точно ще се получи. Е, получи се ! Много съм доволна, определено ще я направя на Бъдни вечер отново, но тогава ще е цяла доза?
В купа изсипах предварително пресято брашно, добавих солта и захарта. С помощта на лъжица започнах да разбърквам, докато наливах по малко от водата. Първоначално с лъжицата, а след това на ръка замесих тесто.
Оставих го да си почине, като го обмазах с мазнина и покрих със стреч фолио. През това време направих плънката. Почистих и измих праза и зеленият лук. Нарязах на ситно и запържих в мазнина на средна температура. Към края добавих подправките и свалих от котлона, за да изстине.
Тестото разделих на две равни половини. Разточих едната половина, като я намазах добре с олио. Върху разточената кора направих няколко разреза (вижте снимките) и сгънах всяка част, поставяйки я върху другата. След всяко сгъване донамазвах с олио.
Когато всичко беше готово, разточих леко и поставих в предварително намазнена с олио тавичка. Върху тестото изсипах плънката, която запържих предварително в тиган, а върху нея сложих и втората част от тестото за баница, която нагънах като първата.
Изпекох на 180°C в предваротелно загрята фурна до златисто.
Когато извадих баницата с праз, натроших горния слой с помощта на лъжица, напръсках с вода и задуших под кърпа за 10 - 15 минути.
Ако не постите, към плънката с праз и зелен лук може да добавите 1-2 лъжици кисело мляко.
Към плънката от праз може да добавите и гъби, също става много вкусно.
За Ваше улеснение снимах стъпка по стъпка как точно нагъвам тестото, защото не съм сигурна дали става ясно от описанието.
Пробвайте тази прекрасна постна баница с праз и зелен лук и няма да съжалите.