Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Постна баница с праз и зелен лук

Постна баница с праз и зелен лук

Постна баница с праз и зелен лук
Снимка: Красота в кухнята
1 / 9
15/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Страхотна идея за постна баница - с праз и зелен лук, ще си оближете пръстите"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 700 г
  • вода - 500 мл вряла
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 100 мл
  • брашно - 50 г (за доомесване)
  • За плънката
  • праз лук - 2 стръка
  • зелен лук - 4 стръка
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • олио - 30 мл за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази постна баница с праз и зелен лук е много вкусна.

Тъй като сега се уча да работя с тесто, не всичко е идеално, но вкусът на тази баница с домашни кори е великолепен. Аз направих половин доза, защото формичката ми е мъничка, а и исках да проверя какво точно ще се получи. Е, получи се ! Много съм доволна, определено ще я направя на Бъдни вечер отново, но тогава ще е цяла доза?

В купа изсипах предварително пресято брашно, добавих солта и захарта. С помощта на лъжица започнах да разбърквам, докато наливах по малко от водата. Първоначално с лъжицата, а след това на ръка замесих тесто.

Оставих го да си почине, като го обмазах с мазнина и покрих със стреч фолио. През това време направих плънката. Почистих и измих праза и зеленият лук. Нарязах на ситно и запържих в мазнина на средна температура. Към края добавих подправките и свалих от котлона, за да изстине.

Тестото разделих на две равни половини. Разточих едната половина, като я намазах добре с олио. Върху разточената кора направих няколко разреза (вижте снимките) и сгънах всяка част, поставяйки я върху другата. След всяко сгъване донамазвах с олио.

Когато всичко беше готово, разточих леко и поставих в предварително намазнена с олио тавичка. Върху тестото изсипах плънката, която запържих предварително в тиган, а върху нея сложих и втората част от тестото за баница, която нагънах като първата.

Изпекох на 180°C в предваротелно загрята фурна до златисто.

Когато извадих баницата с праз, натроших горния слой с помощта на лъжица, напръсках с вода и задуших под кърпа за 10 - 15 минути.

Ако не постите, към плънката с праз и зелен лук може да добавите 1-2 лъжици кисело мляко.

Към плънката от праз може да добавите и гъби, също става много вкусно.

За Ваше улеснение снимах стъпка по стъпка как точно нагъвам тестото, защото не съм сигурна дали става ясно от описанието.

Пробвайте тази прекрасна постна баница с праз и зелен лук и няма да съжалите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: