Начин на приготвяне
Обелете моркова и го настържете, лука наситнете. Запържете ги в предварително загрятото олио в дълбока касерола или тиган.
След това добавете и наситнения зелен лук. Размийте каймата в малко вода и изсипете при зеленчуците.
Разбийте добре с телена бъркалка или дървена шпатула.
Овкусете с подправките. Когато каймата се запържи хубаво, добавете ориза и запържете за кратко.
Добавете 3 ч.ч. вода и доматеното пюре. Разбъркайте хубаво и добавете нарязания на ситно магданоз. Оставете за кратко да къкри на слаб огън, като бъркате от време на време.
След като сместа е готова, е време за редене на зелевите сармички. На дъното на гювеча сложете няколко зелеви листа.
Поставете в чиния един зелев лист, сложете 1 супена лъжица от сместа / ако листото, както при мен, е по-голямо, сложете повече/, навийте добре и поставете в гювеча. Така процедирайте и с останалите зелеви листа.
Когато напълните гювеча, ако ви е останало малко смес, както при мен, спокойно можете да я сложите отгоре. Сипете вода, колкото да покрие сармите, и сложете капака.
Поставете гювеча в студена фурна и я включете на 160 градуса. Гответе сармите до готовност. Това зависи от фурната - при мен отне около 3 часа.
След като зелевите сармички в гювеч са готови, може да ги поднесете със сос.
Да Ви е сладко!
Забележка: Зеленият лук не е задължителен, но понеже разполагах с такъв, добавих към сместа.
Коментари