Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Моите зелеви сармички в гювеч

Моите зелеви сармички в гювеч

Моите зелеви сармички в гювеч
Снимка: Теодора Мещерова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
20
"Споделяме рецепта за вкусни зелеви сармички в гювеч - ще ви трябва след няколко дни, а и по-нататък"

Необходими Продукти

  • кайма - 600 г смес
  • стар лук - 1 глава
  • зелен лук - 2 връзки
  • магданоз - 1 връзка
  • моркови - 1 бр
  • зелеви листа
  • сол - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
  • чубрица - 2 ч.л.
  • олио - 20 мл
  • шарена сол - 1 щипка
  • доматено пюре - 6 с.л.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • червен пипер - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете моркова и го настържете, лука наситнете. Запържете ги в предварително загрятото олио в дълбока касерола или тиган.

След това добавете и наситнения зелен лук. Размийте каймата в малко вода и изсипете при зеленчуците.

Разбийте добре с телена бъркалка или дървена шпатула.

Овкусете с подправките. Когато каймата се запържи хубаво, добавете ориза и запържете за кратко.

Добавете 3 ч.ч. вода и доматеното пюре. Разбъркайте хубаво и добавете нарязания на ситно магданоз. Оставете за кратко да къкри на слаб огън, като бъркате от време на време.

След като сместа е готова, е време за редене на зелевите сармички. На дъното на гювеча сложете няколко зелеви листа.

Поставете в чиния един зелев лист, сложете 1 супена лъжица от сместа / ако листото, както при мен, е по-голямо, сложете повече/, навийте добре и поставете в гювеча. Така процедирайте и с останалите зелеви листа.

Когато напълните гювеча, ако ви е останало малко смес, както при мен, спокойно можете да я сложите отгоре. Сипете вода, колкото да покрие сармите, и сложете капака.

Поставете гювеча в студена фурна и я включете на 160 градуса. Гответе сармите до готовност. Това зависи от фурната - при мен отне около 3 часа.

След като зелевите сармички в гювеч са готови, може да ги поднесете със сос.

Да Ви е сладко!

Забележка: Зеленият лук не е задължителен, но понеже разполагах с такъв, добавих към сместа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivelina
Ivelina
Много апетитни сармички , чудни .Поздрави !
17.12.2020 20:11
1
1
Покажи всички подкоментари