Начин на приготвяне
Зехтинът се загрява.
Лукът се почиства и измива много добре.
Нарязва се на ситно и се запържва за 3 мин в зехтина.
Тиквата се обелва и настъргва на ренде на ситно.
Прибавя се към лука. Разбърква се 5 мин.
Оризът се измива до бистра вода. Прибавя се към сместа. Разбърква се много добре.
Прибавят се риган, естрагон и сол.
Орехите се пекат и се натрошават на ситно. Прибавят се към сместа.
Разбърква се и се оставя да се задушава 10 мин.
Сместа се сваля от котлона и се оставя да изстине. Завиват се лозови сарми, като в средата на лозово листо се слага плънка и се завива добре.
В тава с капак се нареждат лозови листа. Отгоре се слагат сармите.
Най-отгоре се нареждат лозови листа. Заливат се с вода до половината.
Лозовите сарми с тиква и орехи се пекат 40 мин на 180 градуса.