Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Задушено Пиле»Задушено пилешко в естрагонов сос

Задушено пилешко в естрагонов сос

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Задушено пилешко в естрагонов сос
Снимка: marcheva14
1 / 3
19/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Ако искате да имате едно сочно и вкусно задушено пилешко месо, то непременно заложете на тази рецепта с естрагонов сос"

Необходими Продукти

  • пиле - цяло, около 1.7/8 кг разделено на 8 порции
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 1 стрък селъри
  • шалот - 2 глави
  • пилешки бульон - около 350 мл + 1 дафинов лист
  • брашно - 2 с.л. универсално
  • коняк - 100 мл или бренди
  • балсамико - 2 с.л. тънко
  • сметана - 250 мл 30%
  • естрагон - 1.5 с.л. сух, или връзка пресен
  • дижонска горчица - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер - смлян
  • зехтин - 2 - 3 с.л. Екстра Върджин
  • масло - 25 г, или 1 пълна с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цяло пиле се обгорява с горелка от всякакви останали пера/перушина, ако има такива, може и да се ползва горяща свещ. Нарязва се на 8 порции заедно с кожата. Поставя се в тенджера с достатъчно подсолена вода и 1 дафинов лист.

Ако се ползва прясна билка, то се отстраняват листата й запазват се за по-късно, а дръжките се завързват с канапче/памучен конец и се поставят в тенджерата. След като е готово сварено пилето, билката се изважда, така ще има допълнителен аромат на естрагон, но не е задължително. Оставя се за ври около 30 - 40 минути. Изважда се, бульонът се прецежда.

На ситно се нарязват зеленчуците, морковите, шалота и селърито. Оставят се настрана.

Парчетата месо се подправят със сол и смлян черен пипер и от двете страни. Посипват се с брашно и добре се разбъркват с ръка, за да полепне навсякъде.

Голям тиган с обикновено покритие се загряват 2 - 3 с.л. зехтин. Поставят се парчетата месо с кожата надолу и се запържват до получаването на златиста коричка и от двете страни. Изваждат се и се оставят на топло.

В същата мазнина, като се прибавя маслото, се прибавят се задушават нарязаните зеленчуци. Оставят се на умерен котлон за около 3 - 4 минути при периодично разбъркване. След като останат на мазнина, се деглазира с коняка, оставя се за минута и се прибавя балсамикото, и се добавя прецедения бульон.

Оставя се на котлона за около 3 минути да ври, и се прибавя пилешкото месо, но с кожата нагоре. Оставя се за 1 минута, като се залива със сос. Сваля се от котлона и така приготвено се поставя в затоплена фурна на 180 градуса, за около 30 минути.

Изважда се от фурната и се отстранява пилешкото месо в затоплена чиния, а чинията се оставя в затоплената фурна но без градуси.

Сосът от печеното се прецежда през цедка в тигана. Прибавя се лъжичка дижонска горчица, разбърква се и се прибавя сметаната и билката. Подправя се със сол и още малко смлян черен пипер и се оставя на умерен котлон да се редуцира за кратко. Изважда се месото от фурната и се прибавя в тигана, като се залива със соса. Сваля се от котлона, порциите се подреждат в сервизна чиния и се заливат със сос.

Естрагоновата билка е силно ароматна и много подходяща към пилешко месо. Рецептата с пилешко е често срещана във френската кухня, която може да се открие в крайпътно ресторантче или изискан такъв. Ястието е пълно с аромати и добър вкус.

Ако не може да се намери пресен естрагон, се ползва сушен, но е важна, основна съставка и е задължителна, както и коняка/бренди и точно той придава онзи неповторим аромат на. Ползва се добър, читав алкохол, такъв който ще се поднесе на гости.

Насладете се подобаващо на Задушено пилешко в естрагонов сос!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: