Начин на приготвяне
Цяло пиле се обгорява с горелка от всякакви останали пера/перушина, ако има такива, може и да се ползва горяща свещ. Нарязва се на 8 порции заедно с кожата. Поставя се в тенджера с достатъчно подсолена вода и 1 дафинов лист.
Ако се ползва прясна билка, то се отстраняват листата й запазват се за по-късно, а дръжките се завързват с канапче/памучен конец и се поставят в тенджерата. След като е готово сварено пилето, билката се изважда, така ще има допълнителен аромат на естрагон, но не е задължително. Оставя се за ври около 30 - 40 минути. Изважда се, бульонът се прецежда.
На ситно се нарязват зеленчуците, морковите, шалота и селърито. Оставят се настрана.
Парчетата месо се подправят със сол и смлян черен пипер и от двете страни. Посипват се с брашно и добре се разбъркват с ръка, за да полепне навсякъде.
Голям тиган с обикновено покритие се загряват 2 - 3 с.л. зехтин. Поставят се парчетата месо с кожата надолу и се запържват до получаването на златиста коричка и от двете страни. Изваждат се и се оставят на топло.
В същата мазнина, като се прибавя маслото, се прибавят се задушават нарязаните зеленчуци. Оставят се на умерен котлон за около 3 - 4 минути при периодично разбъркване. След като останат на мазнина, се деглазира с коняка, оставя се за минута и се прибавя балсамикото, и се добавя прецедения бульон.
Оставя се на котлона за около 3 минути да ври, и се прибавя пилешкото месо, но с кожата нагоре. Оставя се за 1 минута, като се залива със сос. Сваля се от котлона и така приготвено се поставя в затоплена фурна на 180 градуса, за около 30 минути.
Изважда се от фурната и се отстранява пилешкото месо в затоплена чиния, а чинията се оставя в затоплената фурна но без градуси.
Сосът от печеното се прецежда през цедка в тигана. Прибавя се лъжичка дижонска горчица, разбърква се и се прибавя сметаната и билката. Подправя се със сол и още малко смлян черен пипер и се оставя на умерен котлон да се редуцира за кратко. Изважда се месото от фурната и се прибавя в тигана, като се залива със соса. Сваля се от котлона, порциите се подреждат в сервизна чиния и се заливат със сос.
Естрагоновата билка е силно ароматна и много подходяща към пилешко месо. Рецептата с пилешко е често срещана във френската кухня, която може да се открие в крайпътно ресторантче или изискан такъв. Ястието е пълно с аромати и добър вкус.
Ако не може да се намери пресен естрагон, се ползва сушен, но е важна, основна съставка и е задължителна, както и коняка/бренди и точно той придава онзи неповторим аромат на. Ползва се добър, читав алкохол, такъв който ще се поднесе на гости.
Насладете се подобаващо на Задушено пилешко в естрагонов сос!