Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Зеленчукова салата»Оригинална рецепта за салата Нисоаз

Оригинална рецепта за салата Нисоаз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Оригинална рецепта за салата Нисоаз
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Предлагаме ви тази богата салата Нисоаз, приготвена по оригинална рецепта"

Необходими Продукти

  • домати - 1 бр.
  • картофи - 2 бр. средни
  • маруля - 4 - 5 свежи листа
  • босилек - 8 листа, свеж
  • зелен фасул - 70 г сварен, от консерва
  • риба тон - 100 г от консерва
  • аншоа - 5 филета
  • пъдпъдъчи яйца - 6 бр.
  • каперси - 1 с.л.
  • шалот - 1 бр.
  • червен лук - 1/2 глава
  • маслини - черни, нисоаз
  • Дресинг
  • зехтин - 60 мл
  • балсамов оцет - бял на вкус (или сок от лимон)
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • горчица - 1 ч.л. по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Салатата с интересно име Нисоаз идва от района на град Ница. За нея няма строго определена рецепта с точни съставки, тъй като в миналото всяко домакинство е имало свой начин и вариант да я приготвя.

Единствените задължителни продукти, които се смята, че са неизменна част от оригиналната рецепта за салата Нисоаз са - риба тон, аншоа, яйца, черни малки маслини, домати и други пресни сезонни зеленчуци, босилек и лук шалот.

Често салата Нисоаз се приготвя и със зеленчуци, които са преминали термична обработка - картофи, зелен фасул, артишок. За мен това е и зимният и вариант.

Различия има дори и в начина на подреждане и поднасяне, като понякога Нисоаз е във вид на редена салата, а друг път всички продукти са смесени и овкусени заедно.

Моето лично мнение е, че когато е редена, е много по-подходяща за специални случаи, гости и по-изискани трапези, защото стои по-красиво. Такъв вариант ви представям и сега.

Започва се с подготовката на тези продукти, които трябва да преминат термична обработка. Картофите и пъдпъдъчите яйца се сваряват поотделно, след това се обелват. Вместо малките пъдпъдъчи яйца разбира се могат да се използват и обикновени-2-3 бр.

Червения лук се слага при картофите, нарязан на кубчета, и се овкусява с част от дресинга, приготвен от смесването на посочените за него продукти.

Всяка от отделните части на салатата ще овкусяваме поотделно, затова си разпределете дресинга или ако прецените, пригответе повече количество от него.

И така, продължава се с пресните зеленчуци, в нашия случай - домати, шалот и маруля.

Зелените листа се измиват, отцеждат добре и подреждат в плато като подложка на салатата. По желание се поръсват с малко зехтин и сол.

Доматът аз обелвам, но това е по желание. При него се нарязва на тънки ивица лука шалот и се накъсва босилека. Отново се овкусява с дресинг.

Остава да се подправи и зеленият фасул и компонентите са почти готови.

Ако искате по-богата салата Нисоаз, разбира се може да си добавите и артишок, чушка, краставица, млад зелен боб и др.

Върху канапето от маруля се редят купчинки от всички компоненти - картофки, домати, зелен боб, отцедената риба тон, пъдпъдъчите яйца, аншоата, маслините.

Отгоре празничната салата се поръсва с каперси и се подреждат маслините.

Ако не намирате от малките маслини нисоаз, може да използвате каламата или други черни.

Насладете се на тази уникална салата с вашето семейство или скъпи гости.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Уникална рецепта, както винаги! Може ли пъдпъдъчите яйца да се заменят с обикновени
21.12.2020 15:18
1
2
Покажи всички подкоментари