Начин на приготвяне
Вземете тиквичките и ги измийте. Срежете ги по дължина без да ги белите. Посредством остър нож направете разрези върху сърцевината на тиквичките и я издълбайте.
Оставете лодките от тиквички настрани, докато нарежете сърцевината. Тя ще ви трябва да плънката за тиквичките.
Сложете тенджера с 250 мл вода на котлона да заври. Щом това се случи, пуснете вътре гъбите (измийте ги, ако не са от буркан). Ако гъбите са от буркан, не изхвърляйте водата, щом ги извадите. Нарежете ги на дребно.
Чесънът и празът трябва да се обелят и да се нарежат на ситни парченца. Запържете ги, докато придобият златист загар. Към тях добавете отделената сърцевина от тиквичките, а после и гъбите. Разбъркайте.
След около 5 мин. прибавете и ориза. Разбъркайте до постигане на прозрачност. После добавете 2 к.ч. вода и 1/2 от течността от буркана с гъбите. Овкусете със сол и пипер.
Пригответе си намазнена тава. В нея наредете тиквичките. С лъжица вземете от плънката и ги напълнете.
Постните тиквички се пекат за около 25 мин. на 180-200 градуса по средата във фурна с вентилатор.
Когато сервирате апетитните пълнени тиквички, може да поръсите отгоре малко копър или магданоз. Може да ги поднесете топли или студени - вкусни са и по двата начина.
Добър апетит с постните пълнени тиквички с ориз!