Начин на приготвяне
Измити тиквички се нарязват на пънчета с дебелина 3-4 см и с малка лъжичка се издълбават, като дъното остава цяло.
В малко тиганче се загрява олио и запържваме нарязан ситно, лук, малки кубчета морков да омекнат.
Сипва се 4 с.л. бисерен ориз, разбърква се да стане стъклен и добавяме нарязан домат на ситно.
Налива се чаша вода и овкусяваме с куркума, черен пипер, натрошено бульонче и разбъркваме докато оризът набъбне леко.
Добива се втората чаша вода и на тих огън се готви почти до готовност докато изври водата. Нареждаме тиквичките в тавичка 24 см.
С лъжичка ги пълним догоре, останалият ориз се сипва в тавата и наливаме още 200 мл вода, малко сол и 1 с.л. олио.
Тавата се завива с фолио и печем за 30 минути под фолио. Изважда се и сваляме фолиото. С лъжичка се залива всяка пълнена тиквичка с малко сос и връщаме във фурната за още 10 минути да се запече.
Изваждаме в чиния и сервираме с пресни домати.