Начин на приготвяне
Едни от традиционните коледни хлябове са колачетата. Те се отличават с това, че са усукани по начин, по който в центъра им има дупка, за да могат коледарите да ги нижат на своите геги.
Както и при другите коледни обредни хлябове, и при този е задължително да бъде замесен с песен и много любов.
Маята се разтваря в леко затоплената вода със захарта. Оставя се да шупне за 8-10 минути.
Брашното се пресява в купа и към него се сипва шупналата мая, олиото и солта.
Замесва се гладко тесто, оформя се на топка и се оставя в намазнена купа, покрито с кърпа. Така втасва 50 минути на топло.
Когато тестото е готово, се разделя на две части - едната по- голяма от другата. От всяка се правят три фитила и се сплитат на плитки. Получават се две плитки- по- къса и по- дълга.
Съединяват се краищата на късата и се поставя като пръстен в намазнена тава. Около нея се увива по- дългата плитка. В дупката по средата се поставя огнеупорна купичка, за всеки случай, защото при бухването обредният хляб може да запълни отвора.
Оформеният колак се намазва с олио и се оставя на топло да втаса за около час.
Пече се в загрята на 190 градуса фурна до златиста коричка, приблизително 35 минути.
Освен като един голям коледен хляб колак, можете да направите по - малки гевречета /колачета, както прецените.
Весел и благословен празник!