Начин на приготвяне
Разтворете маята, щипка захар и 40 грама от брашното в леко затоплената вода. Разбъркайте на рядка кашичка и оставете да шупне.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете киселото мляко, олиото и шупналата мая. Солта поръсете отстрани върху брашното, за да няма директен контакт с маята.
Замесете гладко и еластично тесто, поръсвайки си по малко брашно допълнително, докато спре да ви лепне. Оставете го да почине върху набрашнения плот за 15 минути, покрито с чиста кърпа.
Оформете обредния коледен хляб в гръгла форма, като го украсите с орнаменти според вашите усещания и желания - символи на плодородие и благоденствие. Те могат да бъдат житни класове, кръст, символ на вярата, цветя и слънце за добруването и светли дни през идващата година, както и други според въображението ви.
Само фигурките аз намазвам с малко вода, с щипка сода и брашно, за да се открояват по- добре. Също така ги оформям, след като хлябът втаса за 1 час. Така фигурите няма да се обезформят.
Обредният хляб изпечете на 180 градуса за 35-40 минути или до златист загар.
По традиция този хляб се замесва с мълчана вода, донесена от мома или млада невеста.
Разчупва се под форма на кръст от най-възрастния член на семейството и първото парче се отделя за Бог, а друго се заравя в двора, за да е плодородна годината.
Весела и благословена Коледа!