Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък Хляб»Коледен тиквен хляб

Коледен тиквен хляб

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Коледен тиквен хляб
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
22/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Един различен хляб, създаващ невероятна коледна магия на трапезата."

Необходими Продукти

  • брашно - 210 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • канела - 1 и 1/4 ч.л.
  • смлян джинджифил - 1/4 ч.л.
  • индийско орехче - 1/4 ч.л. смляно
  • карамфил - 1 щипка, смлян
  • тиквено пюре - 1 ч.ч.
  • захар - 100 г
  • кафява захар - 100 г
  • олио - 120 мл
  • прясно мляко - 60 мл
  • яйца - 2 бр.
  • екстракт от ванилия - 1 ч.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа се смесват пресятото брашно, содата за хляб, бакпулвера, солта, канелата, джинджифила, индийското орехче и карамфила. Разбъркват се хубаво и оставят настрани.

В отделна купа за разбиване се слагат заедно тиквеното пюре (пюрирана сварена или печена тиква), бялата захар, кафявата захар, олиото, млякото, яйцата и ваниловия екстракт. Разбиват се, докато се смесят напълно. Прибавят се сухите съставки и отново всичко се разбърква до пълното комбиниране на сухи и течни съставки.

Тестото се прехвърля в намазнена и набрашнена форма за хляб, след което се заглажда на равен слой. Сладкият хляб се пече в загрята на 180 градуса фурна за 50 до 60 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста. Ако е необходимо, се покрива с фолио, за да се предотврати прегарянето отгоре на хляба.

Когато коледният хляб е готов, се оставя за 20 минути да се охлади, след което внимателно се изважда от формата. Оставя се да изстине напълно върху решетка и тогава се поръсва с пудра захар.

Наредете Коледния тиквен хляб до останалите коледни сладкиши на вашата трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: