Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък Хляб»Италиански сладък коледен хляб

Италиански сладък коледен хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Италиански сладък коледен хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 11
24/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
55 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Прословутият италиански сладък коледен хляб не се прави трудно, трудното е да му устоиш"

Необходими Продукти

  • За първо тесто
  • брашно - 260 г
  • вода - 50 мл
  • яйца - 3 броя
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 1 с.л.
  • За второ тесто
  • брашно - 300 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • мед - 10 г тъмен
  • мая - 10 - 12 г прясна
  • захар - 150 г
  • ванилова захар - 8 г
  • вермут - 10 - 12 мл
  • ром - 1 с.л. тъмен
  • портокалова кора - от 1 потокал
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • краве масло - 100 г
  • ядки - 200 г (бадеми, лешници, орехи, фъстъци, кедрови ядки)
  • сушени плодове - 180 г (смокини, стафиди, фурми, червени боровинки)
  • шоколадови капки - 20 г за тестото + за заливка
  • пудра захар - 50 - 60 г за глазура
  • прясно мляко - 1 - 2 с.л. за глазура
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме първото тесто, пресявайки брашното в купа. Правим кладенче и сипваме леко затоплената вода, лъжицата захар и натрошената на ситно мая. Чукваме яйцата и замесваме меко тесто. Добре е да работим с машина за месене на тесто поради факта, че то става много лепкаво. Добавяме малко брашно, ако е прекалено рядко, за да ни е по-лесно да измесим, но не прекаляваме - то трябва да е меко. Покриваме с чиста кърпа и оставяме на топло да втасва за 1 час и половина.

След изтичането на един час започваме замесване на второ тесто. Пресяваме брашното за него в друга купа и правим кладенче. Активираме маята в прясното мляко с малко захар, докато шупне, и я сипваме в кладенченто.

Стържем корите от цитрусите върху захарта на фино ренде, обхващайки само жълтата и оранжевата част, така че те да пуснат течност, която да я навлажни. Слагаме в кладенчето и завършваме с меда, вермута и щипка сол.

Замесваме лепкаво тесто с помоща на машина или върху набрашнен плот с шпатула за тесто. Трудно е с такъв вид теста, но уверявам ви, резултатът си заслужава.

Оформяме топка и оставяме да почине 10 минути.

Съединяваме двете теста и месим върху набрашнен плот поне 10 минути, намазнявайки леко ръце, за да не ни лепне прекалено.

Слагаме малко по малко маслото - меко или леко разтопено, при непрестанно месене, без да се стряскаме, че ще започне да лепне още повече. Такава е процедурата. Ръсвайте си брашно, ако ви е невъзможно и сте се облепили в тесто. Това е най-трудната част, но справите ли се с нея, ще започнете да усещате еластичност между пръстите си и ще ви е по-лесно. Работете така поне 7-8 минути и след това разстелете на дебела кора.

Нарежете сушените плодове и ядките на средно големи парченца и сипете върху кората. Сгънете и внимателно размесете отново, за да се разпространят равномерно из тестото. Оформете на топка и поставете в тавичка с високи стени (с диаметър 20 см).

Високи стени може да си изработите от хартия за печене, изрязвайки кръг с диаметъра на тавата и после лента с височина поне 16 см и дължина 40. Съединете двете краища с телбод, тъй като тиксо или лепило няма да бъде удачно за фурната.

Оставете да втаса, докато удвои обема си - нужно е доста време поради отежняващите тестото продукти. При мен втасваше цели 6 часа на много топло, а някои хора го оставят цяла нощ.

Изпечете за 30 -35 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна. Щом хлябът се охлади, намажете леко с разтопени на водна баня шоколадови капки.

За глазурата смесете пудрата захар с прясното мляко и залейте повърхността.

Ръснете още ядки или плодове по желание и поднесете на коледната трапеза с чаша шампанско!

Да ви е сладко!

Забележка: По принцип този хляб е добре да се прави в по-тясна и висока форма, има и специални такива пакетчета за тази цел, но тъй като трудно се намират и прибягнах до ръчно изработена такава. Не се постига същият ефект, но поне донякъде.

Доста време отнема това удоволствие и голяма борба с тестото, но си заслужава!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: