Начин на приготвяне
В Испания по коледните празници традиционно за десерт се поднасят лакомства, като турони, полворони, мантекадос, алфахорес, масапан и други малки сладки изкушения. Именно в духа на тези продукти и съставки, по-изобретателите домакини приготвят и сладкиши и торти, в които неизменно присъстват тези вкусотии.
Тази рецепта е вдъхновена от масапан - това са фигурки от тесто, приготвено основно от смлени бадеми с яйца и захар, намазани с жълтък и изпечени на фурна. Като цяло, бадемите присъстват в повечето испански коледни рецепти за сладкиши, сладки и турони.
От подобно тесто е и нашият коледен сладкиш. Ще се изненадате колко е лесен за изпълнение и колко вкусен се получава.
Бадемите се смилат на брашно и се смесват със захарта, фините кокосови стърготини и цитрусовите кори. По желание се добавя щипка канела, но тя по принцип не присъства в оригиналната рецепта за масапан, както и кокоса.
Чукват се яйцата едно по едно и се бърка до хомогенност. Тъй като тестото става по- рядко от обикновено тесто за масапан, то може да се разбива и с миксер за улеснение или направо с блендер.
Сипва се в намазнена тавичка с откопчаващо се дъно, като размерът на тавата се подбира така че сместа да е на около 2 пръста дебелина (или малко по- тънко)
Пече се на 170 градуса в предварително загрята фурна за 40-45 минути или до златист загар. Готовността се проверява и с клечка, която трябва да излезе суха.
Готовият блат се оставя да изстине като формата се откопчава.
Филираните бадеми се запичат на сух тиган при слаб/умерен огън, за да не загорят.
Сладкишът се намазва със сладкото, разредено с много малко водичка и отгоре се посипват бадемите, които са изстинали.
Поръсва се с пудра захар и рецептата за Испански коледен сладкиш е изпълнена!
Весела Коледа!