Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Испански коледен сладкиш

Испански коледен сладкиш

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Испански коледен сладкиш
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Този испански коледен сладкиш е една истинска сладост за сетивата, чиито плодови нотки ще ви заредят с енергия и положително настроение"

Необходими Продукти

  • бадеми - 250 г сурови, белени
  • захар - 225 г фин кристал или пудра
  • яйца - 5 бр. L - XL размер
  • портокалова кора - 2 с.л. фино настъргана, оранжевата част само
  • лимонова кора - 1 ч.л. фино настъргана
  • канела - 1 щипка, по желание
  • кокосови стърготини - 3 - 4 с.л. фини
  • филирани бадеми - около 6 с.л.
  • сладко - 1 с.л. от кайсия или портокал
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В Испания по коледните празници традиционно за десерт се поднасят лакомства, като турони, полворони, мантекадос, алфахорес, масапан и други малки сладки изкушения. Именно в духа на тези продукти и съставки, по-изобретателите домакини приготвят и сладкиши и торти, в които неизменно присъстват тези вкусотии.

Тази рецепта е вдъхновена от масапан - това са фигурки от тесто, приготвено основно от смлени бадеми с яйца и захар, намазани с жълтък и изпечени на фурна. Като цяло, бадемите присъстват в повечето испански коледни рецепти за сладкиши, сладки и турони.

От подобно тесто е и нашият коледен сладкиш. Ще се изненадате колко е лесен за изпълнение и колко вкусен се получава.

Бадемите се смилат на брашно и се смесват със захарта, фините кокосови стърготини и цитрусовите кори. По желание се добавя щипка канела, но тя по принцип не присъства в оригиналната рецепта за масапан, както и кокоса.

Чукват се яйцата едно по едно и се бърка до хомогенност. Тъй като тестото става по- рядко от обикновено тесто за масапан, то може да се разбива и с миксер за улеснение или направо с блендер.

Сипва се в намазнена тавичка с откопчаващо се дъно, като размерът на тавата се подбира така че сместа да е на около 2 пръста дебелина (или малко по- тънко)

Пече се на 170 градуса в предварително загрята фурна за 40-45 минути или до златист загар. Готовността се проверява и с клечка, която трябва да излезе суха.

Готовият блат се оставя да изстине като формата се откопчава.

Филираните бадеми се запичат на сух тиган при слаб/умерен огън, за да не загорят.

Сладкишът се намазва със сладкото, разредено с много малко водичка и отгоре се посипват бадемите, които са изстинали.

Поръсва се с пудра захар и рецептата за Испански коледен сладкиш е изпълнена!

Весела Коледа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: