Постно блюдо за Бъдни вечер

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k
16k
3k
10k
18
Постно блюдо за Бъдни вечер
Снимка: Мария Симова
1 / 2
26/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Сготви90 мин.
Общо120 мин.
Порции6

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ориза за сармите и булгура за постните чушки накиснете поотделно от вечерта.

На сутринта прецедете ориза. Нарежете лука и праза на ситно, посолете на вкус и леко намачкайте с ръце, за да се осолят равномерно.

Добавете прецедения ориз, олиото и подправките (червен пипер, чубрица и черен пипер), разбъркайте добре.

Почистете листата на зелката от твърдата жила, а от меката част навийте сарми, като на всеки лист поставите по 1 с.л. от плънката. Оставете оформените сарми настрани.

За чушките прецедете булгура, залейте сухите чушки с вряща вода и оставете да омекнат.

В тиган налейте олиото и прибавете нарязаните на не много ситно лук, чесън и праз, задушете за кратко на умерен огън и добавете настъргания морков. Овкусете с соевия сос.

Прибавете прецедения булгур и разбъркайте, задушете за 2-3 минути и прибавете червения пипер, разбъркайте и свалете сместа от огъня.

С нея напълнете вече омекналите чушки, но не ги препълвайте.

В тава с капак подредете постните сарми в едната половина на тавата, на другата половина наредете пълнените чушки. Налейте 1 чаша и половина вода и малко олио, равномерно.

Затворете капака на тавата и я поставете в предварително нагрята на 200 градуса фурна. Печете постното блюдо за Бъдни вечер за около 90 минути.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: