Начин на приготвяне
Почистете и измийте житото много добре. Поставете го в купа и налейте студена вода, оставете за 1 нощ да накисне.
На следващия ден, прецедете водата, изплакнете отново житото и налейте друга студена вода. Поставете на котлона и варите до пълно омекване и набъбване на житото.
Отделете 1/3 част от житото а останалото заедно с отварата пасирайте.
Смесете пасираната смес с отделените цели зърна, захарта, стафидите, половината счукани на по-едро орехови ядки и поставете на котлона. Разтворете нишестето в половин чаша студена вода и след като заври сместа, прибавете разтвореното нишесте при непрекъснато бъркане. Две минути след завиране прибавете ванилията и канелата, разбъркайте и премахнете тенджерата от котлона.
Намокрете десертните купички обилно със студена вода и разпределете ашурето.
Преди сервиране, обърнете ашурето в десертни чинии и поръсете с пудра захар и останалите счукани орехи.
Това е моят вариант за Ашуре, без розова вода.
Коментари