Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Ашуре»Празнично Ашуре за Бъдни Вечер

Празнично Ашуре за Бъдни Вечер

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Празнично Ашуре за Бъдни Вечер
Снимка: Мария Симова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Страхотно празнично Ашуре"

Необходими Продукти

  • грухано жито - 1 ч.ч.
  • захар - 0, 5 ч.ч.
  • орехови ядки - 0, 5 ч.ч.счукани
  • стафиди - ¼ ч.ч.
  • нишесте - 3 ч.л. ванилия
  • канела - 0, 5 ч.л.
  • ванилия - 1 прахче
  • вода - 2 литра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте житото много добре. Поставете го в купа и налейте студена вода, оставете за 1 нощ да накисне.

На следващия ден, прецедете водата, изплакнете отново житото и налейте друга студена вода. Поставете на котлона и варите до пълно омекване и набъбване на житото.

Отделете 1/3 част от житото а останалото заедно с отварата пасирайте.

Смесете пасираната смес с отделените цели зърна, захарта, стафидите, половината счукани на по-едро орехови ядки и поставете на котлона. Разтворете нишестето в половин чаша студена вода и след като заври сместа, прибавете разтвореното нишесте при непрекъснато бъркане. Две минути след завиране прибавете ванилията и канелата, разбъркайте и премахнете тенджерата от котлона.

Намокрете десертните купички обилно със студена вода и разпределете ашурето.

Преди сервиране, обърнете ашурето в десертни чинии и поръсете с пудра захар и останалите счукани орехи.

Това е моят вариант за Ашуре, без розова вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Това е оригиналната рецепта от сборника за обществено хранене.В допълнение препоръчвам да се добави и настъргана лимонова кора.Става чудесно!!!
23.12.2022 11:55
Анонимен
Анонимен
Изглежда вкусно!С интересна рецепта. Бих опитала този начин тази година?Весели празници
22.12.2021 23:20