Начин на приготвяне
Ориза за сармите и булгура за постните чушки накиснете поотделно от вечерта.
На сутринта прецедете ориза. Нарежете лука и праза на ситно, посолете на вкус и леко намачкайте с ръце, за да се осолят равномерно.
Добавете прецедения ориз, олиото и подправките (червен пипер, чубрица и черен пипер), разбъркайте добре.
Почистете листата на зелката от твърдата жила, а от меката част навийте сарми, като на всеки лист поставите по 1 с.л. от плънката. Оставете оформените сарми настрани.
За чушките прецедете булгура, залейте сухите чушки с вряща вода и оставете да омекнат.
В тиган налейте олиото и прибавете нарязаните на не много ситно лук, чесън и праз, задушете за кратко на умерен огън и добавете настъргания морков. Овкусете с соевия сос.
Прибавете прецедения булгур и разбъркайте, задушете за 2-3 минути и прибавете червения пипер, разбъркайте и свалете сместа от огъня.
С нея напълнете вече омекналите чушки, но не ги препълвайте.
В тава с капак подредете постните сарми в едната половина на тавата, на другата половина наредете пълнените чушки. Налейте 1 чаша и половина вода и малко олио, равномерно.
Затворете капака на тавата и я поставете в предварително нагрята на 200 градуса фурна. Печете постното блюдо за Бъдни вечер за около 90 минути.