Начин на приготвяне
Класическа торта Добуш за деца - любим ретро сладкиш!
На блата:
Яйцата се разбъркват със захарта до побеляване.
Прибавят се прясното мляко, олиото.
Разбърква се много добре.
Амонячната сода се разтваря в оцета и се прибавя към сместа.
В брашното се разбърква содата и ванилията.
Прави се кладенче, в което се изсипва сместа.
Замесва се средно твърдо тесто.
Разделя се на 4 топки.
Всяка топка се разточва във формата и размер на тортена форма.
Всеки домашен блат за торта се изпича в тортена форма, намазана с олио и брашно за 20 мин. на 160 градуса.
На крема:
Брашното се изпържват с мазнината.
Прибавя се млякото и се бърка непрекъснато, за да не стане на бучки.
Прибавя се захарта.
След това се прибавят жълтъците и ром.
Разбърква се много добре.
Блатове за торта Добуш се напояват с малко прясно мляко и се слепват с приготвения крем.