Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Пухкав коледен кравай

Пухкав коледен кравай

Радка СлавоваРадка Славова
Помощник Готвач
8141099
Пухкав коледен кравай
Снимка: Радка Славова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • мая - 2/3 кубче
  • захар - 1 ч.л.
  • хималайска сол - 1 с.л.
  • вода - 200 мл
  • олио - 50 мл
  • брашно - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка се смесват водата, маята, захарта и малко брашно, за да втаса. В голяма купа се пресява брашното и се прави кладенче.

В него се изсипват втасалата мая и солта и се омесва меко тесто. Оставя се да втаса, след което се оформя на топка. От средата се издърпва встрани за оформянето на хубав кравай.

В средата се слага намазнена купичка. Оформят се шарки от останалото тесто от средата и пухкавият коледен кравай се украсява с различни форми според обичая.

Коледният кравай се оставя да втаса и се пече в умерена фурна около 180 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: