Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Коледен усукан кравай

Коледен усукан кравай

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Коледен усукан кравай
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
27/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл хладка
  • кисело мляко - 200 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - около 800 г
  • яйце - 1 бр.
  • мая - 10 г свежа
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошаваме си маята, поставяме ми в съд заедно с хладката вода, захарта.

Към тях добавяме няколко лъжици брашно, като разбъркваме и оставяме маята да шупне.

Когато е готова маята, добавяме олиото, солта и само белтъка от яйцето.

Пресяваме си предварително брашното, правим си кладенче и наливаме сместа в него.

Започваме да си месим тесто, което трябва да е гладко.

Оставяме тестото да втасва в намаслена съд, който покриваме с влажна кърпа.

Когато тестото удвои обема си, тогава то е готово за работа.

В случая от самото тесто направих дълъг фитил, който усуках.

Поставих го в тавичка, покрита с хартия за печене.

Поръсих отгоре обредната питка със сусам и оставих на страна за около час, отново да втаса.

Поставяме във фурната и печем до готовност коледния усукан кравай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: