Начин на приготвяне
Натрошаваме си маята, поставяме ми в съд заедно с хладката вода, захарта.
Към тях добавяме няколко лъжици брашно, като разбъркваме и оставяме маята да шупне.
Когато е готова маята, добавяме олиото, солта и само белтъка от яйцето.
Пресяваме си предварително брашното, правим си кладенче и наливаме сместа в него.
Започваме да си месим тесто, което трябва да е гладко.
Оставяме тестото да втасва в намаслена съд, който покриваме с влажна кърпа.
Когато тестото удвои обема си, тогава то е готово за работа.
В случая от самото тесто направих дълъг фитил, който усуках.
Поставих го в тавичка, покрита с хартия за печене.
Поръсих отгоре обредната питка със сусам и оставих на страна за около час, отново да втаса.
Поставяме във фурната и печем до готовност коледния усукан кравай.