Начин на приготвяне
Всички деца прохождат различно, някои по-рано, а други по-късно. И понеже моята внучка е пред прохождане, скоро научих за ритуала „Здрав кръст”, който се прави на такива деца, преди да са проходили още за подсилване на кръстчето на бебето.
Замесете меко тесто от горепосочените продукти за него, но задължително пресейте три пъти брашното (така се прави, когато е за здраве), всяка баба знае как се замесва тесто.
Оставете го да удвои обема си за 1 час и отново го премесете.
За да направите този голям кравай, избирате най-голямата кръгла тава, която маже да влезне в фурната. Разточете възможно най-дългата правоъгълна кора и разрежете на 5 броя дълги ленти. Поставете лентите една върху друга, като мажете с разтопено масло помежду им.
Започнете да усуквате наслоените ленти в кръг в тава, намазана с масло и поръсена с брашно. В средата на тавата поставете ринг, за да получите голям кравай с голям отвор. Намажете усукания кравай с разбитите жълтък, вода и олио. От много малка част тесто направете две малки фитилчета и ги натъркаляйте в мак.
Там, където е краят и началото на кравая, завържете възел като кръст. Поръсете кравая обилно със сусам и след 30 минути поставете в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до готовност.
През това време си сварете захарен сироп, като обедините всички съставки, след като заври, премахнете от огъня.
Готовия и още топъл кравай залейте с охладения сироп.
А ритуалът е следният: поканете няколко деца в дома си, майката държи детето за кръстчето, а то здраво стъпило с крака на земята. Нахлузва се краваят през главата на детето, поканените децата чупят парченце от кравая и го хапват, тичайки из стаята.