Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за имен ден на Христо

Питка за имен ден на Христо

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
84733453
Питка за имен ден на Христо
Снимка: Niki Zhelyazkova
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г/ 1 кг
  • мая - 1/2 кубче прясна (25 г)
  • вода - 200 мл хладка
  • яйца - 3 бр. (2 жълтъка за намазване)
  • захар - 2 с.л. (1 е за маята, а втората в тестото)
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • олио - за намазване на корите
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесвам меко тесто, което втасва два пъти.

Първия път след замесване покривам със стреч фолио и кърпа и оставям в студена фурна за около час да втаса.

Втория път след оформянето на питката за около 30 мин. Тестото леко го омесвам с още малко брашно. Деля го на 4 части.

Всяка разточвам на правоъгълник с размер около 40/50 см. Слагам ги една върху друга, като обилно ги мажа с олио. Последната не я мажа.

Навивам ги на дебело руло, което срязвам с нож по дължина. От двете половини навивам два охлюва със срезовете навън.

В тавичка с малък размер диаметър и с хартия за печене слагам единия охлюв и върху него слагам веднага и втория. Оставям отново да втасат в студена фурна за около 25-30 минути.

Намазвам със разбития жълтък с няколко капки олио и поръсвам със сусам.

Пека в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-35 мин.

Проверявам за готовност с дървено шишче. Пека питката на ниското ниво на скарата на фурната.

Питката за имен ден на Христо става пухкава и мека, вкусна и привлекателна! Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: