Начин на приготвяне
Замесвам меко тесто, което втасва два пъти.
Първия път след замесване покривам със стреч фолио и кърпа и оставям в студена фурна за около час да втаса.
Втория път след оформянето на питката за около 30 мин. Тестото леко го омесвам с още малко брашно. Деля го на 4 части.
Всяка разточвам на правоъгълник с размер около 40/50 см. Слагам ги една върху друга, като обилно ги мажа с олио. Последната не я мажа.
Навивам ги на дебело руло, което срязвам с нож по дължина. От двете половини навивам два охлюва със срезовете навън.
В тавичка с малък размер диаметър и с хартия за печене слагам единия охлюв и върху него слагам веднага и втория. Оставям отново да втасат в студена фурна за около 25-30 минути.
Намазвам със разбития жълтък с няколко капки олио и поръсвам със сусам.
Пека в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-35 мин.
Проверявам за готовност с дървено шишче. Пека питката на ниското ниво на скарата на фурната.
Питката за имен ден на Христо става пухкава и мека, вкусна и привлекателна! Да ви е сладко!