Начин на приготвяне
За да получите хубаво бухнала питка трябва първо да активирате маята с 1 к.ч топло мляко, 1 с.л захар и 1 с.л брашно. Пресявате брашното и замесвате средно твърдо еластично тесто. Оставяте да втаса в топло помещение, покрито с фолио или найлон.
Когато тестото удвои обема си може да оформите като разделите тестото на 4 топки като 1 най-голяма, 1 малко по малка от голямата, 1 средна и една малка. От най-голямата разточвате 3 обли кори, мажете и редите една върху друга без последната. Разрязвате центъра на 8 без краищата и обръщате всеки триъгълник като подвивате.
От другата топка отново по същия начин оформяте като разрязвате всеки триъгълник отделно и редите в центъра между предните листа. От третата топка разточвате кора, мажете с олио и навивате на руло, режете на 2 по дължина и усуквате, поставяте около листата. От най-малката топка оформяте хубаво гладко топче, което слагате за център.
Покривате питката и оставяте да втаса, през това време правите тестото за декорация от което изрязвате букви и цветя. След като втаса питката я мажете с разбития жълтък, мляко и олио, посипвате със сусам и печете в загрята фурна на 160 градуса.
Коментари