Начин на приготвяне
Препечете филийките франзела, докато станат златисто-кафяви, на фурна или тостер. Извадете ги и ги оставете настрани.
Загрейте маслото в голяма тенджера и запържете лука за 15 минути или докато се карамелизира. Прибавете към лука бульона, солта и черния пипер. Оставете да заври и гответе за около 20 минути.
Пасирайте лучената супа, въпреки че аз предпочетох да не я пасирам.
Наредете от запечения хляб на дъното на голяма тенджера, подходяща за печене във фурна. Поръсете отгоре малко сирене, след това наредете хляб и отново поръсете със сирене, като си запазите от сиренето за поръсване върху френската супа. Изсипете супата върху хляба, поръсете с останалото сирене, сложете върху тавичка и пъхнете във фурната.
В случая съм използвала гювечета, като филийките съм сложила само на дъното на един ред, заляти със супата и поръсени с кашкавал (нямах Ементал).
Печете за около 35 минути или докато се получи златисто-кафява коричка отгоре.
При сервиране поставете цялата тенджера на масата. Разбийте жълтъците с портото. Направете дупка в коричката на супата, излейте сместа и разбъркайте всичко добре.
Сервирайте в подходящи купички, докато е гореща.
Ако нямате порто, може да използвате хубаво бяло вино за тази лучената супа на Жак Пепен.