Начин на приготвяне
Разделяме жълтъците от белтъците, като при жълтъците добавяме седем лъжици захар, разбиваме ги до много пухкава смес.
В друг съд разбиваме белтъците на сняг. Постепенно си добавяме жълтъците при белтъците, като внимаваме полека да ги смесим.
Към сместа прибавяме бакпулвера и брашното, като брашното прибавяме на няколко пъти. Разбъркваме всичко много добре.
Към тази смес си добавяме сока от 1 портокал, както и настърганата му кора. Отново бъркаме и изсипваме сместа в тавичка.
Поставяме в печката и печем на 180 градуса за около 25 минутки.
Сиропа го правим по следния начин. В тенджера слагаме сока от двата или три портокала, кората на един и захарта. Така оставяме да ври, докато сиропът се сгъсти.
След като е готов поливаме сладкиша, който вече е изстинал, с топлия сироп. Оставяме да попие и тогава режем сиропирания сладкиш.
Сиропираният коледен сладкиш е готов.