Начин на приготвяне
Обелената и почистената от семената тиква настъргваме на ренде или с помощта на кухненски робот. Колкото по-ситна е тиквата, толкова по-бързо ще се сготви тя.
В тенджерка или друг дълбок съд задушаваме тиквата с малко олио и добавяме вода (около 1 каф.чашка), за да омекне.
Добавяме захарта, канелата, ванилията и орехите, които могат да бъдят смлени на ситно или счукани на по-големи парченца.
Взимаме по две кори и намазваме с мазнина. Слагаме от плънката върху корите и навиваме. Тавата, в която ще печем тиквеника, също трябва да е намазана с мазнина.
Печем на около 170-180 градуса за 40-45 мин, докато хубаво се зачерви.
След като извадим от фурната, напръскваме с малко вода и завиваме с кърпа. При поднасяне може да поръсим с пудра захар.
Бързият и лесен тиквеник с готови кори е готов.