Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Домашна торта Сахер за празник

Домашна торта Сахер за празник

Домашна торта Сахер за празник
Снимка: Веселина Константинова
1 / 5
02/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Празнична торта Сахер, която вече може да приготвите у дома - имате рецептата"

Необходими Продукти

  • За блата
  • краве масло - 130 г
  • пудра захар - 110 г
  • яйца - 6 бр.
  • шоколад - (30 г
  • захар - 110 г
  • брашно - 130 г
  • конфитюр от кайсии - 200 г
  • ванилия
  • За глазурата
  • захар - 200 г
  • вода - 125 мл
  • шоколад - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шоколадът трябва да е минимум 60% съдържание на какао.

Маслото трябва да е на стайна температура.

Започнете разбиването на маслото до получаване на пухкава консистенция.

Постепенно прибавете пудрата захар, като не спирате да разбивате с миксер.

Отделете белтъците от жълтъците.

Прибавяйте жълтъците един по един към маслената смес, като разбивате до усвояването им.

Белтъците трябва да са в суха и топла купа. Разбийте ги до гъст сняг и постепенно прибавете захарта - лъжица по лъжица.

Разтопете шоколада на водна баня. Прибавете го постепенно към маслената смес. Разбивайте до хомогенизиране.

Смесете белтъчната смес с маслената, като размесвате с помощта на лъжица от долу нагоре.

Постепенно прибавете и брашното до усвояването му. Сложете и 1-2 капки ванилия.

Сместа за шоколадовия блат е готова.

Застелете дъното на кръгла форма/24-26 см диаметър/ с домакинска хартия.

Изсипете сместа в тавата и внимателно разстелете.

Изпечете на 140-150 градуса. Първите 10-15 минути оставете вратата на фурната отворена.

Печете около 60-70 минути, като междувременно проверявате блата да не прегори. Трябва да остане мек /бързо прегаря/.

Оставете блата да се охлади.

С помощта на конец, изрежете два блата.

Затоплете кайсиевия конфитюр.

Намажете основният блат с кайсиевото сладко и слепете вторият блат.

Намажете от всички страни и оставете така, за да засъхне - добре е за едно денонощие.

Направете захарен сироп от водата и захарта.

Заварете за около 5 минути и леко охладете.

Разтопете останалия шоколад на водна баня. Внимателно прибавете захарния сироп към разтопения шоколад.

Бъркайте енергично. В началото масата ще стане много гъста, но постепенно ще се хомогенизира и ще се получи гладка и лъскава глазура.

Готовата глазура се излива веднага върху Сахера.

Домашната торта Сахер е готова!

Трудоемка е, но усилията си струват!

Много е вкусна, особено за ценителите на сладките изкушения!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: