Начин на приготвяне
Шоколадът трябва да е минимум 60% съдържание на какао.
Маслото трябва да е на стайна температура.
Започнете разбиването на маслото до получаване на пухкава консистенция.
Постепенно прибавете пудрата захар, като не спирате да разбивате с миксер.
Отделете белтъците от жълтъците.
Прибавяйте жълтъците един по един към маслената смес, като разбивате до усвояването им.
Белтъците трябва да са в суха и топла купа. Разбийте ги до гъст сняг и постепенно прибавете захарта - лъжица по лъжица.
Разтопете шоколада на водна баня. Прибавете го постепенно към маслената смес. Разбивайте до хомогенизиране.
Смесете белтъчната смес с маслената, като размесвате с помощта на лъжица от долу нагоре.
Постепенно прибавете и брашното до усвояването му. Сложете и 1-2 капки ванилия.
Сместа за шоколадовия блат е готова.
Застелете дъното на кръгла форма/24-26 см диаметър/ с домакинска хартия.
Изсипете сместа в тавата и внимателно разстелете.
Изпечете на 140-150 градуса. Първите 10-15 минути оставете вратата на фурната отворена.
Печете около 60-70 минути, като междувременно проверявате блата да не прегори. Трябва да остане мек /бързо прегаря/.
Оставете блата да се охлади.
С помощта на конец, изрежете два блата.
Затоплете кайсиевия конфитюр.
Намажете основният блат с кайсиевото сладко и слепете вторият блат.
Намажете от всички страни и оставете така, за да засъхне - добре е за едно денонощие.
Направете захарен сироп от водата и захарта.
Заварете за около 5 минути и леко охладете.
Разтопете останалия шоколад на водна баня. Внимателно прибавете захарния сироп към разтопения шоколад.
Бъркайте енергично. В началото масата ще стане много гъста, но постепенно ще се хомогенизира и ще се получи гладка и лъскава глазура.
Готовата глазура се излива веднага върху Сахера.
Домашната торта Сахер е готова!
Трудоемка е, но усилията си струват!
Много е вкусна, особено за ценителите на сладките изкушения!