Начин на приготвяне
Отделете белтъка от жълтъка на яйцето.
Сложете белтъка в суха купа със струйка лимон и щипка сол и разбийте на плътен сняг.
Разбъркайте брашното при млякото, така че да няма бучки. Натрошете към тях синьото сирене и поставете на водна баня за 3 минути при 90 градуса и непрестанно бъркане.
Махнете съда от водната баня и бъркайте още 2 минутки, за да спадне температурата.
През това време си включете да загрява и фурната първоначално на 160 градуса.
Сложете към сместа със сиренето и жълтъка от яйцето. Разбийте до съвършено гладка смес и сипете при белтъците на сняг. Разбъркайте до хомогенност с плавни движения и старание, за да не спада обемът.
Намазнете с масло две метални или керамични шоли и поръсете с брашно.
Разпределете в тях сместа за суфлето със сирене и чашките поставете в тава с вода, която да ги покрива почти до половината.
Пъхнете в загрятата фурна и печете 12-15 минути като след 2-та минута увеличите до 200 градуса.
Суфлетата ще се зачервят, ще се напукат и бухнат.
Когато са готови, оставете за минута в изгасената фурна, а после открехнете вратичката и изчакайте малко преди да ги извадите.
Сервирайте топли директно в чашките или обърнати върху поднос, като за целта трябва да прокарате нож по ръбчетата на формата.
Украсете по ваш вкус и хапвайте топли пухкавите празнични суфлета от синьо сирене.
Добър апетит!