Начин на приготвяне
Пуешкото филе се почиства от ципите и се нарязва на пуешки пържоли.
Измива се много добре.
Празът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Приготвя се марината, като градинският чай, риганът и мащерката се заливат с олио и се оставят за 10 мин.
Виното се разбърква с балсамовия оцет. Прибавят се накиснатите в олио подправки. Разбърква се много добре. Прибавя се начупеният на едро дафинов лист.
Маринатата се оставя в хладилник за 20 Мин.
В дълбока купа с капак се нареждат един ред пържоли, които са намазани от двете страни със сол и черен пипер.
Отгоре се нарежда нарязаният праз. Заливат се с марината.
Редуват се ред пържоли, праз и марината, като се завършва с праз.
Залива се с останалата марината.
Кутията се затваря с капака и се оставя в хладилник за 12 ч. Наложените пържоли се изваждат от кутията и се нареждат в тава, в която ще се пече.
Заливат се с маринатата. Тавата се завива с фолио.
Пече се 120 мин в предварително загрята на 160 градуса, след което фолиото се премахва и се пече 30 мин без фолио.
Приготвяне на гъбения сос:
Водата с виното се слагат в тенджера и се слага да заври.
Гъбите се измиват, почистват и нарязват на дребно. Изсипват се във врящата вода с вино.
Варят се 20 мин на слаб огън, след което котлонът се изключва и гъбите се изваждат.
Брашното се запържва в маслото. Постепенно се прибавя бульонът при продължително бъркане.
Най-накрая се прибавят гъбите и сосът за месо се отстранява от котлона.
Прибавя се индийско орехче, черен пипер и сол.
Наложените пуешки пържоли с гъбен сос с индийско орехче се сервират поляти сгъбен сос и гарнитура от задушени зеленчуци.