Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко затоплена водичка и разбъркайте до получаване на кашичка с бялото брашно. Оставете да шупне за 10-15 минути.
Сипете брашното от спелта и ръженото брашно, сипете зехтина и солта и постепенно замесете гладко тесто.
Ако е много твърдо, добавете си малко вода, а ако пък ви лепне - добавете си малко брашно от ръж/спелта.
Добре е да месите в кухненски робот, за да ви е по-лесно, защото продължителността на работа с тестото е 4-5 минути. На ръка е повече.
Сложете тестото в купата за около час да втаса. След това го премесете леко и оформете хляба. Прехвърлете го в тава с хартия за печене.
По повърхността му направете по-дълбоки прорези, за да бъде по-лесно изпичането. Поръсете с брашно (което желаете) и отново оставете да втаса за час.
Изпечете хляба в загрята на 200 градуса фурна на ниска решетка. Хлябът е готов, когато при почукване по коричката, чуете звук на кухо.
Охладете хляба върху решетката и когато вече е почти изстинал, може да го покриете с кърпа.
Диетичният хляб с 3 брашна е готов.