Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сарми с кайма и ориз в тенджера

Зелеви сарми с кайма и ориз в тенджера

Зелеви сарми с кайма и ориз в тенджера
Снимка: Ваня Длагонска
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • кисело зеле - 1 бр.
  • кайма - 500 г
  • лук - 1 глава
  • олио
  • кимион - ½ ч.л.
  • дафинов лист - 1 - 2 натрошен
  • черен пипер - ½ ч.л.
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • чубрица - ½ ч.л.
  • босилек - ½ ч.л.
  • риган - ½ ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете нежната част на зелевите листа, като отстраните жилите и ги оформите, за да са подходящи за завиване на сарми.

Загрейте олиото и запържете лука и каймата. Добавете ориза, разбъркайте за кратко и го овкусете с подправките. Долейте 2 ч.ч. гореща вода и бъркайте, докато оризът набъбне. Махнете плънката от котлона и оставете да се охлади.

Разпределете плънката върху зелевите листа и направете средни по размер сармички. Подреждайте зелевите сарми в тенджера и ги залейте с олио. Притиснете ги с чиния и ги залейте с вода, докато ги покрие.

Сложете сармите да се доварят под капак или до готовност на ориза (около 30-40 мин.).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Рецаптата е супер!
Сърмичките станаха превъзходни!
31.01.2023 19:03
2