Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка слънце с мак и сусам

Питка слънце с мак и сусам

Viktoriya AfzaliViktoriya Afzali
Иноватор
1077202122
Питка слънце с мак и сусам
Снимка: Viktoriya Afzali
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"С такова слънце на трапезата, времето навън няма значение"

Необходими Продукти

  • брашно - 1. 5 кг
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 500 мл топло
  • яйца - 2 бр.
  • сусам - 1 пакет
  • маково семе - 1 пакет
  • захар - 1 с.л. с връх
  • хималайска сол - 1 ч.л
  • олио - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме маята с помощта на захарта и солта. След като се разтопи прибавяме стопленото прясно мляко, олио и яйцата като оставяме на едното жълтъка за намазване на питката.

Месим меко тесто. Разделяме на четири части - три части да са еднакви и една малка топка за средата на питката.

Първата разточваме малко повече отколкото е тавата. Намазваме с олио и поръсваме с маково семе. Разточваме втората да е голяма колкото първата като размер. Слагаме я върху първият пласт. Мажем с олио и поръсваме със сусам. Разточваме и трета еднаква топка.

Слагаме я върху останалите и разточваме да стане хубав голям кръг. Разделяме на 12-16 триъгълници и правим кифлички.

В тавичка мажем дъното с олио и поръсваме с брашно. Слагаме в средата на тавата малката 4та част от тестото. Около нея редим кифличките.

Оставяме тава да втаса за 20-30 минути и мажем с разбития желтък. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса. Слагаме по някое време алуминиево фолио и допичаме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: