Начин на приготвяне
В купа налейте топлата вода, добавете солта, захарта и натрошената мая, бъркате с лъжица, докато се разтворят. Започнете да добавяте от пресятото прашно при непрекъснато бъркане. Когато стане невъзможно да се бърка с лъжица, замесете с ръце меко тесто.
Намажете купата с малко олио, поставете тестото и го завийте със стреч фолио, оставете така за 30 минути да почине.
Разделете втасалото тесто на 4 равни части, оформени на топки. Намажете топките с малко олио и оставете за 10 минути да се отпусне тестото.
Вземете тава за питка и я намаже с малко от мекото масло, с намаслени ръце разтеглете всяка топка на тънка кора с диаметър 30 см. Мажете корите с част от мекото масло и поръсвате с натрошено сирене (което предварително сте разделили на 3 части) и ги редите една върху друга.
Най-горната кора не мажете с масло и не поръсвате сирене.
Съберете краищата на така оформената баница към средата на тавата, обърнете баницата, така че долната кора да е отгоре а събраните краища отдолу - на дъното на тавата. Отново с намаслени ръце и като натискате към дъното на тавата, разстелете баницата равномерно по цялото и дъно.
Намажете баницата с останалото масло и оставете за кратко, докато нагрее фурната.
Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до приятна кафява коричка за около 40 минути.