Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Автентична баница с мая и сирене

Автентична баница с мая и сирене

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Автентична баница с мая и сирене
Снимка: Мария Симова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Изпитана и запазена рецепта за баница със сирене и мая - определено трябва да си я запишете"

Необходими Продукти

  • вода - 400 мл топла
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • прясна мая - 20 г
  • брашно - около 700/800 г
  • масло - 125 г меко
  • олио - 2 с.л.
  • сирене - 300/400 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа налейте топлата вода, добавете солта, захарта и натрошената мая, бъркате с лъжица, докато се разтворят. Започнете да добавяте от пресятото прашно при непрекъснато бъркане. Когато стане невъзможно да се бърка с лъжица, замесете с ръце меко тесто.

Намажете купата с малко олио, поставете тестото и го завийте със стреч фолио, оставете така за 30 минути да почине.

Разделете втасалото тесто на 4 равни части, оформени на топки. Намажете топките с малко олио и оставете за 10 минути да се отпусне тестото.

Вземете тава за питка и я намаже с малко от мекото масло, с намаслени ръце разтеглете всяка топка на тънка кора с диаметър 30 см. Мажете корите с част от мекото масло и поръсвате с натрошено сирене (което предварително сте разделили на 3 части) и ги редите една върху друга.

Най-горната кора не мажете с масло и не поръсвате сирене.

Съберете краищата на така оформената баница към средата на тавата, обърнете баницата, така че долната кора да е отгоре а събраните краища отдолу - на дъното на тавата. Отново с намаслени ръце и като натискате към дъното на тавата, разстелете баницата равномерно по цялото и дъно.

Намажете баницата с останалото масло и оставете за кратко, докато нагрее фурната.

Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до приятна кафява коричка за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: