Начин на приготвяне
Първо изцедете портокалите и прецедете сока през гевгир.
Измийте бутчетата и ги подсушете с абсорбираща хартия. В тенджера (чугунен гювеч) загрейте масло /колкото орех/ и на супена лъжица олио и запържете патешките бутчета за около 10 минути.
След като се запекат, добавете малко портокалов ликьор към бутчета и продължете да готвите, добавете сол, черен пипер и портокаловия сок и гответе около половин час със затворен капак на средата степен на котлона.
Ако течността се е изпарила, добавете още портокалов сок. Когато се сготви, сложете меда на дъното, разбъркайте добре.
Сервирайте класически патешки бутчета с портокал с течността за готвене.
Вторият вариант е да ги изпечете. Прехвърлете така приготвените бутчета в тавичката (гювеча) да завършите готвенето. Полейте със сока от двата портокала и затворите с фолио или капак. Оставете ги да се сготвят в загрята фурна на 190/200 градуса за около 40 мин.
Накрая добавете сол и черен пипер и разредете соковете за готвене с около супена лъжица мед, като разбърквате внимателно.
Сервирайте бутчето със соса и настърганата портокалова кора в момента. Придружете всичко това с картофено пюре.
Насладете се !