Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Турски шоколадово-карамелен тарт

Турски шоколадово-карамелен тарт

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Готвач
2321k1k1k2
Турски шоколадово-карамелен тарт
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 3
05/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
16
"Понякога само с един толкова вкусен десерт като този шоколадов тарт можеш да кажеш на някого, че го обичаш"

Необходими Продукти

  • яйца - 2
  • захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.чаша
  • олио - 1/2 ч.чаша
  • бакпулвер - 1 ч.лъжичка
  • ванилия - 1
  • какао - 1.5 с.л.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • За карамеления сос
  • захар - 1.5 в.ч.
  • вода - 0.5 в.ч.
  • масло - 2 с.л.
  • течна сметана - 1/2 в.ч.
  • За шоколадовия ганаш
  • течна сметана - 100 мл
  • шоколад - 80 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо разбийте яйцата със захарта, след това добавете към тях прясното мляко и олиото.

Сипете в сито всички сухи съставки и пресейте. С непрекъснато бъркане ги добавете към течната смес.

Намазнете форма за тарта с диаметър 28 с масло и я набрашнете. Сипете сместа във формата и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 20-тина минути.

Проверете готовността на блата с клечка за зъби.

За приготвянето на карамеления сос сипете водата и захарта в малка тенджера и сложете на слаб огън на котлона. Бъркайте честичко. След като водата се изпари, захарта ще започне да се карамелизира.

Едва тогава прибавете маслото и бъркайте непрекъснато до неговото стопяване. Добавете течната сметана и не спирайте да бъркате.

Угасете котлона и добавете още лъжица масло. Изчакайте кремът да се охлади и залейте блата.

Приговете шоколадовия ганаш. Затоплете сметаната и начупете шоколада в нея, бъркайте до неговото разтопяване.

Оставете да се охлади и залейте тарта. Изчакайте да стегне 30-тина минути и украсете по желание.

Турският шоколадово-карамелен тарт е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: