Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и смесете със солта. Направете кладенче и в него сипете заквасената сметана, двата леко разбити жълтъка и маргарина.
Омесете гладко, средно меко тесто и го оставете да почине за 10 минути.
Разточете върху леко набрашнен плот и изрежете соленки с форма на кръгче. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Дебелината на соленките да е от 3 до 5 мм.
Поръсете с едра сол на люспи и фино смлян черен пипер и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна.
Печете соленките без мляко до златист загар около 16-18 минути.
Добър апетит!
* От количеството продукти ще ви излязат 2 дози соленки или две тави от стандартните във всяка фурна.
* Вместо заквасена сметана можете да използвате такава с растителен произход. За целта може да се наложи да добавите малко повече брашно, тъй като ще е по-рядка от заквасената.
Друг вариант е вместо сметана да сложите 1 яйчен белтък от голямо яйце.
Коментари