Начин на приготвяне
Торта Медовик е една от любимите ми торти. Днешната е с по-нестандартна декорация, която не е задължителна. А той - вкусът, е просто невероятен♥️
За да приготвите блатовете за тортата на водна баня разтопявам меда и маслото, добавям захарта, содата, прикипена в оцет, и яйцата, които аз чупя предварително и разбърквам с вилица. Разбърквам непрекъснато, докато сместа започне да ври, след което я свалям от котлона.
След като тази смес поизстине леко, добавям брашно до получаване на меко тесто, което да не лепне. Точното количество на брашното винаги е различно, защото има значение какво точно е то.
Разделям тестото на равни части и в/у кухненска хартия разстилам на много тънко всяка част. Ако има нужда. може да поръсите още брашно при разточване на блатовете.
Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса до златист цвят като задължително надупчвам с вилица блата преди изпичане.
За тортения крем на котлона се слага да заври млякото и захарта. Добавя се и кондензираното мляко. След като заврат, към тях се изсипват предварително разбитите яйца и брашното, което трябва да се разтвори в студено мляко или водичка, така че да се получи гладка кашичка.
Добавя се и ванилията. Начинът на варене е еднакъв с приготвянето на крем нишасте. Разбърква се непрекъснато, за да не загори и когато заври, се сваля от огъня.
В друг съд с миксер до побеляване се разбива маслото, което предварително трябва да оставите на стайна температура.
Когато готовия крем е напълно изстинал, се добавя лъжица по лъжица към предварително разбито с миксер масло.
За крем Заварной яйцата и кондензираното мляко не са задължителни, но вкусът определено става по-добър.
Изключително важно е кремът да е напълно студен, преди да започнете да го добавяте към маслото.
Стандартната украса за торта Медовик с крем Заварной е от натрошен на ситно блат, но този път аз импровизирах и направих по-различна декорация.
Медената пита за декорацията е от 100 г бял шоколад, разтопен на водна баня. Разстелих го върху найлон с балончета и след като се втвърди, го поставих върху медената торта. Излях по малко мед във всяка килийка.
Пчеличките са от натрошен блат (може да ползвате бисквити) и малко гореща вода. След като ги оформя, потапям в разтопен тъмен шоколад. Раенцата се правят, като към малко от крема или бял шоколад се добави капка сладкарска боя. Крилцата са от филирани бадеми. Залепят се с мъничко шоколад.
Коментари