Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Медена торта»Торта Медовик с крем Заварной

Торта Медовик с крем Заварной

Торта Медовик с крем Заварной
Снимка: Красота в кухнята
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
16
"Ще се влюбите в Торта Медовик с крем Заварной от пръв поглед, гарантираме"

Необходими Продукти

  • За блата
  • мед - 5 с.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • масло - 100 г
  • яйца - 5 бр.
  • хл. сода - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • брашно - 3 или 4 ч.ч.
  • За крема
  • прясно мляко - 1 л.
  • брашно - 7 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • краве масло - 200 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • кондензирано мляко - 1 бр. (по желание)
  • За декорацията
  • изрезки от блата - 100 г
  • бял шоколад - 100 г
  • тъмен шоколад - 50 гр
  • бисквити - 50 г
  • гореща вода
  • филирани бадеми - 10 г
  • мед - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Торта Медовик е една от любимите ми торти. Днешната е с по-нестандартна декорация, която не е задължителна. А той - вкусът, е просто невероятен♥️

За да приготвите блатовете за тортата на водна баня разтопявам меда и маслото, добавям захарта, содата, прикипена в оцет, и яйцата, които аз чупя предварително и разбърквам с вилица. Разбърквам непрекъснато, докато сместа започне да ври, след което я свалям от котлона.

След като тази смес поизстине леко, добавям брашно до получаване на меко тесто, което да не лепне. Точното количество на брашното винаги е различно, защото има значение какво точно е то.

Разделям тестото на равни части и в/у кухненска хартия разстилам на много тънко всяка част. Ако има нужда. може да поръсите още брашно при разточване на блатовете.

Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса до златист цвят като задължително надупчвам с вилица блата преди изпичане.

За тортения крем на котлона се слага да заври млякото и захарта. Добавя се и кондензираното мляко. След като заврат, към тях се изсипват предварително разбитите яйца и брашното, което трябва да се разтвори в студено мляко или водичка, така че да се получи гладка кашичка.

Добавя се и ванилията. Начинът на варене е еднакъв с приготвянето на крем нишасте. Разбърква се непрекъснато, за да не загори и когато заври, се сваля от огъня.

В друг съд с миксер до побеляване се разбива маслото, което предварително трябва да оставите на стайна температура.

Когато готовия крем е напълно изстинал, се добавя лъжица по лъжица към предварително разбито с миксер масло.

За крем Заварной яйцата и кондензираното мляко не са задължителни, но вкусът определено става по-добър.

Изключително важно е кремът да е напълно студен, преди да започнете да го добавяте към маслото.

Стандартната украса за торта Медовик с крем Заварной е от натрошен на ситно блат, но този път аз импровизирах и направих по-различна декорация.

Медената пита за декорацията е от 100 г бял шоколад, разтопен на водна баня. Разстелих го върху найлон с балончета и след като се втвърди, го поставих върху медената торта. Излях по малко мед във всяка килийка.

Пчеличките са от натрошен блат (може да ползвате бисквити) и малко гореща вода. След като ги оформя, потапям в разтопен тъмен шоколад. Раенцата се правят, като към малко от крема или бял шоколад се добави капка сладкарска боя. Крилцата са от филирани бадеми. Залепят се с мъничко шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Irena
Irena
Чудесна торта!
07.05.2023 17:40
Кристиан Александров
Кристиан Александров
Красота!
31.01.2021 12:36