Начин на приготвяне
Тарт с Круши и Какао, който освен много вкусен е и ефектен. Гостите ви ще го оценят!
Приготвя се какаово маслено тесто за тарт, като в купа се пресяват брашното, какаото, бакпулвера и пудрата захар. Добавя се маслото на парченца и се втрива до получаване на трохи. Към маслените какаови трохи се чуква яйцето, но се заделя малко от белтъка му за намазване. Сипва се и млякото и се замесва гладко тесто.
Тестото се завива със стреч фолио и се оставя в хладилник за 15 минути, след това се разточва върху пласт хартия за печене на кръгла кора с приблизителен диаметър 35 см. Взима се заедно с хартията и се обръща върху форма за класически тарт с диаметър 28 см. (стандартният размер на почти всички форми за тарт и киш)
Хартията се отлепя и тестото се притиска, за да прилепне по дъното и стените на тавичката. Стърчащите краища се изрязват и от тях може да се приготвят блатове за вкусни тарталети, какаови бисквитки, сладки кошнички.
Правят се дупки с вилица навсякъде по дъното и стените и блатът се прибира в хладилник за още 15 минути. През това време се загрява фурната до 180 градуса.
Крушите се разполовяват, обелват и почистват от вътрешните жилки и семки. Върху тях се изцежда лимонов сок, за да не потъмняват.
Изстуденият какаов блат за нашия плодов тарт се намазва с остатъка от белтъка на яйцето и се пече за 18 минути.
Наглежда се и ако в средата започне да се издува, се бодва пак с вилицата и веднага ще слегне.
Когато е готов, се оставя да изстине.
Приготвя се крем от готово какаово нишесте.
900 мл. от млякото със захарта се слагат на котлона и когато течността е готова да заври, се сипват на струйка останалите 100 мл. мляко с разтвореното в него какаово нишесте. Вари се на бавен огън до сгъстяване за времето указано на пакета.
Половинките круши се подреждат с разреза надолу върху изстиналия блат.
Готовия крем се дърпа от котлона и се бърка няколко минути, за да не е прекалено горещ. Сипва се върху блата с крушите и се оставя да стегне и изстине.
Възможно е да ви остане малко от крема, особено ако сте използвали 3 круши, и те са заели повече място.
С това вкусният тарт с круши и какао може да бъде завършен, но по желание се добавя и сметана, орехи или шоколад за още разкош.
Това, което направих аз, е да разтопя на слаб огън 125 г. черен шоколад с 50 мл. вода. Напълних в кухненски биберон и залях сладкиша с круши, правейки кръгообразни форми.
Да ви е сладко!
Коментари