Начин на приготвяне
Добре е да знаете: Можете да ползвате готови круши от буркани. Можете да използвате форма с диаметър 24 см.
Продукти за крушите в сироп: 1 л вода, 300 г захар, 150 мл лимонов сок, 4 бр.
Сложете водата да заври със захарта, след което добавете лимоновия сок и оставете да престои час в хладилника. Обелете крушите, нарежете ги на 4 и ги сложете в сиропа. Оставете да почине 24 часа.
Продукти за масленото тесто: 120 г меко масло, 75 г пудра захар, 25 г бадемово брашно, 1 щипка сол, 1 средно голямо яйце, 200 г брашно 00.
В купа смесете маслото и пудрата захар до кремообразна смес. Добавете бадемовото брашно, солта и яйцето. Накрая се добавя и брашното. Оформете блат, увийте го в найлоново фолио и го оставете да престои в хладилника за няколко часа (идеалното би било цяла нощ).
Продукти за бадемовия крем: 105 г меко масло, 105 г пудра захар, 105 г бадемово брашно, 10 г царевично нишесте (или картофено нишесте), 1 средно голямо яйце, 1 супена лъжица кехлибарен ром.
Смесете маслото и пудрата захар до кремообразна смес. Добавете бадемовото брашно и пресятото царевично нишесте, след това яйцето и накрая рома.
Сглобяване:
Включете фурната на 170°C. Разточете масленото тесто върху леко набрашнена работна повърхност и застелете намазнена с масло правоъгълна форма с размери приблизително 22-24 см. Отстранете излишното тесто и надупчете дъното с ръбчетата на вилицата. От останалото тесто направих лентички, но те не са задължителни!
Намажете с бадемовия крем и поставете нарязаните на резени круши. Печете във фурната за 35 минути.
Когато тартът е готов, оставете го да изстине, преди да прехвърлите в чинията за сервиране.
Декорирайте с пудра захар.
Тартът от круши и бадеми е много сполучлив.