Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Бадемов тарт с франджипан и круши

Бадемов тарт с франджипан и круши

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Бадемов тарт с франджипан и круши
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
04/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Поднесете този вкусен и здравословен бадемов тарт охладен, защото така е още по-вкусен"

Необходими Продукти

  • за основата
  • брашно от спелта - 160 г
  • кокосово масло - 100 г
  • бадеми - 3 с.л. пълни (смлени)
  • кафява захар - 2 с.л. Мусковадо
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 2 - 3 с.л. ледена
  • сол - щипка
  • ванилия - 1 прахче, 2 г
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • за франджипана
  • кокосово масло - 50 г меко
  • бадеми - 80 г
  • кафява захар - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • ром - 1 с.л.
  • брашно от рожков - 1 с.л.
  • още
  • круши - 2 бр.
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • кафява захар - 1 с.л.
  • шоколадови капки - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този вкусен бадемов тарт с франджипан и круши първо направете масленото тесто.

Смелете 100 г сурови бадеми със 100 г кафява захар Мусковадо. От тази смес заделете 3 с. л. за основата, 2 с. л. за поръсване, а останалото количество ще ви е необходимо за франджипана.

В купа смесете брашното, солта, бакпулвер и 3 лъжици от смлените бадеми. Разбъркайте добре.

Прибавете кокосовото масло и го втрийте с пръсти до образуване на маслени трохи.

Добавете яйцето и няколко лъжици ледена вода. Водата прибавяйте лъжица по лъжица, до образуване на тесто.

Готовото тесто оформете на диск и разточете между два пласта хартия за печене на кръг с диаметър около 30 см.

Махнете единия пласт хартия и с помощта на другия го прехвърлете във форма за тарт 28 см.

Притиснете тестото към формата, като оформите и борд.

Формата, която ползвах е с незалепващо покритие и не съм я мазала с масло.

Сложете в хладилник маслената основа за 30 минути, за да втвърди, а през това време загрейте фурната на 180° C.

След като извадите блата от хладилника го набодете с вилица, за да не се надува при печенето.

Сложете основата да се пече за 15 минути в загрятата вече фурна.

След това извадете и оставете леко да се охлади.

Пригответе франджипана.

Намачкайте с вилица кокосовото масло и добавете към него останалите смлени бадеми със захарта. Разбъркайте добре. Накрая прибавете едно яйце и лъжица ром за аромат.

С тази смес намажете охладената основа на тарта.

Обелете и нарежете на тънки филии две круши. Прибавете към тях лъжица царевично нишесте и разбъркайте.

Наредете резените круша върху бадемовата смес и поръсете с 2 лъжици бадеми, които заделихте по-рано.

Сложете тарта да се пече в загрята фурна за още 15 минути.

За готовност проверете, като разклатите формата. Ако е стегнато, може да извадите от фурната.

Върху горещия тарт поръсете две лъцици шоколадови капки за разкош. Това не е задължително.

Поднесете този вкусен и здравословен бадемов тарт с франджипан и круши след като се охлади напълно.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: