Начин на приготвяне
Сръбската скара е неустоима и ястието Плескавица по ловджийски само ще затвърди това.
Омесете каймата с настърганите лук, чесън, вегета, черен пипер и сол. Аз добавям и малко кимион за вкус, но той не присъства в оригиналната рецепта за плескавицата.
Оставете каймата да престои от 2 часа до една нощ в хладилник, в зависимост от времето с което разполагате.
Преди да започнете да оформяте плескавици от овкусената кайма си пригответе ловджийския сос.
За него накълцайте лука и го сложете да се запържва бавно в олиото.
Почистете и накълцайте на кубчета гъбите, киселите краставички и картофа.
Към запържения лук сложете гъбите и бекона на кубчета, а след минута и картофа и краставичките. Бъркайте за кратко и сипете лъжица брашно. Когато и то се запържи, налейте половината вода. Щом се поеме и сгъсти, сипете и останалата. Може да сложите и още течност, ако желаете соса ви да е по- рядък.
Накрая сложете айвара, черен и бял пипер (в краен случай може и лютеница вместо айвар) и бъркайте енергично на слаб/умерен огън още 3 минути или до желаната гъстота.
Червен пушен пипер аз добавям само ако в соса ми липсва бекон, така той замества опушения му аромат и автентичният вкус се запазва. Вие може да сложите и двете, но внимавайте да не стане вкусът на пушено много силен.
Оформете плескавиците, първо овалвайки топка кайма с намазнени длани и после сплесквайки върху намазнен плот на кръгло, тънко подобие на големи кюфтета с диаметър 10-12 см.
Печете плескавиците на скара с дървени въглища по минута от всяка страна.
Поднесете плескавиците по ловджийски топли и в компания с вкусния сос.
Добър апетит!