Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Плескавица»Плескавица по ловджийски

Плескавица по ловджийски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Плескавица по ловджийски
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
47 мин.
Порции
4
"Ако месцето е на почит във вашия дом, тази плескавица по ловджийски ще ви се услади"

Необходими Продукти

  • За плескавицата
  • кайма - 600 г телешка/свинска, 70/30
  • чесън - 1 по - голяма скилидка
  • лук - 1/4 глава
  • черен пипер - 1 ч.л. млян
  • сушени зеленчуци - 1 с.л., на прах
  • сол - на вкус
  • олио - за намазняване на ръцете и плота
  • За Ловджийски сос по сръбски
  • айвар - 3 с.л.
  • гъби - 5 бр. големи печурки
  • лук - 1/2 глава
  • картофи - 1 бр. сварен
  • кисели краставички - 2 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • бекон - 100 г
  • вода - около 250 мл. или зеленчукови бульон
  • черен пипер - 1 щипка
  • бял пипер - 1 щипка
  • червен пипер - по желание, пушен
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сръбската скара е неустоима и ястието Плескавица по ловджийски само ще затвърди това.

Омесете каймата с настърганите лук, чесън, вегета, черен пипер и сол. Аз добавям и малко кимион за вкус, но той не присъства в оригиналната рецепта за плескавицата.

Оставете каймата да престои от 2 часа до една нощ в хладилник, в зависимост от времето с което разполагате.

Преди да започнете да оформяте плескавици от овкусената кайма си пригответе ловджийския сос.

За него накълцайте лука и го сложете да се запържва бавно в олиото.

Почистете и накълцайте на кубчета гъбите, киселите краставички и картофа.

Към запържения лук сложете гъбите и бекона на кубчета, а след минута и картофа и краставичките. Бъркайте за кратко и сипете лъжица брашно. Когато и то се запържи, налейте половината вода. Щом се поеме и сгъсти, сипете и останалата. Може да сложите и още течност, ако желаете соса ви да е по- рядък.

Накрая сложете айвара, черен и бял пипер (в краен случай може и лютеница вместо айвар) и бъркайте енергично на слаб/умерен огън още 3 минути или до желаната гъстота.

Червен пушен пипер аз добавям само ако в соса ми липсва бекон, така той замества опушения му аромат и автентичният вкус се запазва. Вие може да сложите и двете, но внимавайте да не стане вкусът на пушено много силен.

Оформете плескавиците, първо овалвайки топка кайма с намазнени длани и после сплесквайки върху намазнен плот на кръгло, тънко подобие на големи кюфтета с диаметър 10-12 см.

Печете плескавиците на скара с дървени въглища по минута от всяка страна.

Поднесете плескавиците по ловджийски топли и в компания с вкусния сос.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: