Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Наложен тутманик със семена

Наложен тутманик със семена

Наложен тутманик със семена3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 1 кг
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • вода - 300 мл хладка
  • кисело мляко - 1.ч.ч.
  • сода за хляб - 1 к.л.
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • захар - 1 к.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • плънка
  • масло - 1 пакетче за намазване на корите 125 г
  • сирене - 300 г за поръсване на корите
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме маята в хладката вода със захарта и добавяме 2 супени лъжици от брашното.

Завиваме и оставяме да се активира за 30 минути.

В съд счукваме яйцата, прибавяме олиото, киселото мляко, в което сме разтворели сода за хляб и солта.

Предварително си пресяваме брашното и правим кладенче.

Готовата активирана мая изсипваме, както и всички смесени съставки от другия съд.

Започваме да си замесваме тесто, което е меко.

Покриваме с кърпа и оставяме за 20 минути да втаса.

След като е втасало, делим на 8 равни части.

Всяка се разточва на кора.

Вземаме една кора, мажем обилно с разтопеното масло и покриваме с втора кора.

Разточваме на по-голям кръг според големината на тавичката.

Така правим с останалите кори и по този начин получаваме четири кори.

От тези 4 кори вземаме една, поставяме в намаслена тава, мажем с разтопено масло и поръсваме с намачканото сирене.

Така се подреждат и останалите кори, като последната кора мажем само с масло.

Оставяме тутманика за 15 минути да втаса.

Намазваме с разбит жълтък и поръсваме със семената.

Поставяме в печката и печем наложен тутманик със семена за 35 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: