Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Печено цяло парче свинско на фурна

Печено цяло парче свинско на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Печено цяло парче свинско на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4
"Печено свинско на фурна, приготвено по нестандартен и много оригинален начин"

Необходими Продукти

  • свинско контрафиле - 1 килограм цяло парче
  • фурми - 2 бр. или 3 бр. сушени сини сливи
  • чесън - 6 скилидки
  • черен пипер - на вкус
  • кисели краставички - 2
  • розмарин - 1 - 2 клонки
  • зехтин - 4 с.л.
  • бяло вино - 100 мл
  • сол - на вкус
  • моркови - 1
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете от висящи ципи цялото парче свинско контрафиле, ако има повечко мазнина, също я махнете.

По принцип това месо е чисто от мазнини, но винаги си има един тънък покривен слой, който е хубаво да си остане, за го предпази от прекомерно изсушаване при печене.

Нарежете моркова и краставичките на тънки ивички. Обелете скилидките чесън - малките оставете цели, а по-големите нарежете надлъжно. Обезкостете фурмите и ги нарежете на тънко по дължината.

За да шпиковате месото, използвайте тънък нож, специално за целта, и с него прободете филето на различни места по посока на мускулните влакна. В получените процепи сложете чесън с малко розмарин, в друго процепче краставичка, в трети - фурми и морков.

Запечатайте шпикованото месо на тиган на силен огън с малко мазнина до получаване на хубав златист цвят от двете страни. Посолете и го натрийте с черен пипер. Сложете алуминиево фолио в тава и го намазнете добре.

Сложете парчето месо и залейте с още мазнина и виното. Запечатайте с фолиото и печете на 150 градуса за около 2 часа. Ако използвате по-малко парче контрафиле, намалете времето, за да не го пресушите.

Оставете готовото печено свинско за 10-15 минути да почине извън фурната - така ще се запазят соковете в него. Отделената течност при печенето може да използвате за сос, като полеете порциите, за да са още по-сочни.

Нарежете контрафилето, като винаги режете в посока напречно на мускулните влакна.

Печеното цяло парче свинско на фурна е много вкусно, опитайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: