Начин на приготвяне
Почистете от висящи ципи цялото парче свинско контрафиле, ако има повечко мазнина, също я махнете.
По принцип това месо е чисто от мазнини, но винаги си има един тънък покривен слой, който е хубаво да си остане, за го предпази от прекомерно изсушаване при печене.
Нарежете моркова и краставичките на тънки ивички. Обелете скилидките чесън - малките оставете цели, а по-големите нарежете надлъжно. Обезкостете фурмите и ги нарежете на тънко по дължината.
За да шпиковате месото, използвайте тънък нож, специално за целта, и с него прободете филето на различни места по посока на мускулните влакна. В получените процепи сложете чесън с малко розмарин, в друго процепче краставичка, в трети - фурми и морков.
Запечатайте шпикованото месо на тиган на силен огън с малко мазнина до получаване на хубав златист цвят от двете страни. Посолете и го натрийте с черен пипер. Сложете алуминиево фолио в тава и го намазнете добре.
Сложете парчето месо и залейте с още мазнина и виното. Запечатайте с фолиото и печете на 150 градуса за около 2 часа. Ако използвате по-малко парче контрафиле, намалете времето, за да не го пресушите.
Оставете готовото печено свинско за 10-15 минути да почине извън фурната - така ще се запазят соковете в него. Отделената течност при печенето може да използвате за сос, като полеете порциите, за да са още по-сочни.
Нарежете контрафилето, като винаги режете в посока напречно на мускулните влакна.
Печеното цяло парче свинско на фурна е много вкусно, опитайте.