Начин на приготвяне
Накълцайте лука и го запържете в 3-4 лъжици зехтин. Добавете гъбите, почистени и едро нарязани и още малко зехтин, защото те бързо го поемат. Гответе 2 минути при непрестанно разбъркване и налейте пълномаслена готварска сметана и 1/2 к.ч. вода. Намалете огъня до минимум и оставете сосът бавно да къкри.
Сложете спагетите да се варят според указанието на пакета им за готовност ал денте. Когато варите спагети, не ги начупвайте в никакъв случай, а ги пуснете цели, изправени във врящата вода и разпръснати под форма на ветрило. Побутвайте стърчащите краища и така лека полека ще се потопят целите, тъй като отдолу тази част, която е във водата, ще омеква.
Загрейте тиган с незалепващо дъно на силен огън - една степен под максималната. Нарежете сьомгата на скалопини и запечете първо от страната на кожата, после от другите страни за кратко, за да остане с крехка сърцевина. Извадете скалопините и когато изстинат, леко (за да не се опарите) отделете кожата с остър нож. Тя пада лесно, но все пак използвайте ножа, за да не се начупват парчетата риба. Посолете и оставете настрана.
Сварените ал денте спагети загребвайте с прибор за целта и пускайте в соса заедно с малко от водата от варенето. Сложете мазнината и сосчето от готвенето на сьомгата. Добавете пармезана и моцарелата, сол на вкус и с накланяне на тигана към вашата срещуположна страна и леко подхвърляне и замятане смесете всичко.
Разпределете спагетите на порции и върху всяка поставяйте парче или две от сьомгата и стръкчета пресен босилек.
Добър апетит!