Начин на приготвяне
В купа сипете затоплените вода и мляко. Добавете чаена лъжичка захар и натрошената мая. Разбъркайте и покрийте с кърпа. Оставете на топло място за 10-тина минути - докато се активира маята.
Пресейте брашното и половината от него сипете в голяма купа. Добавете сол и разбъркайте. Оформете кладенче в средата му - вътре излейте готовата мая, едното яйце и белтъка на второто, както и олиото.
Замесете тесто, като в процеса на месене добавяйте и останалото брашно. Трябва да се получи меко и гладко тесто, което се оформя на топка. Покрийте тестото с кърпа и оставете да удвои обема си.
Разделете готовото тесто на 8-10 топки. Всяка една топка разточете на елипса. С помощта на остър нож направете разрези в единия край. Навийте на руло разточеното тесто, започвайки от ненарязания край. Процедирайте така с всички питки.
Подредете гевреците в тава с хартия за печене. Оставете отново да втаса. Щом се надуят, намажете ги с разбития жълтък с лъжица мляко. Поръсете със семената и печете в загрята на 200 градуса фурна до златист загар - около 30 минути.
Турската Ачма със семена са страхотни гевреци, опитайте.