Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Гевреци»Турска Ачма със семена

Турска Ачма със семена

Албена АсеноваАлбена Асенова
Новак
4093k2k2k
Турска Ачма със семена
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
04/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Турска Ачма със семена - чудесна закуска за гладници"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 грама
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • прясно мляко - 150 милилитра
  • вода - 150 мл топла
  • олио - 150 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • семена - за украса мак, сусам, слънчогледови семки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипете затоплените вода и мляко. Добавете чаена лъжичка захар и натрошената мая. Разбъркайте и покрийте с кърпа. Оставете на топло място за 10-тина минути - докато се активира маята.

Пресейте брашното и половината от него сипете в голяма купа. Добавете сол и разбъркайте. Оформете кладенче в средата му - вътре излейте готовата мая, едното яйце и белтъка на второто, както и олиото.

Замесете тесто, като в процеса на месене добавяйте и останалото брашно. Трябва да се получи меко и гладко тесто, което се оформя на топка. Покрийте тестото с кърпа и оставете да удвои обема си.

Разделете готовото тесто на 8-10 топки. Всяка една топка разточете на елипса. С помощта на остър нож направете разрези в единия край. Навийте на руло разточеното тесто, започвайки от ненарязания край. Процедирайте така с всички питки.

Подредете гевреците в тава с хартия за печене. Оставете отново да втаса. Щом се надуят, намажете ги с разбития жълтък с лъжица мляко. Поръсете със семената и печете в загрята на 200 градуса фурна до златист загар - около 30 минути.

Турската Ачма със семена са страхотни гевреци, опитайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: