Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Постна картофена яхния с манголд

Постна картофена яхния с манголд

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Постна картофена яхния с манголд
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
04/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
17 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
57 мин.
Порции
5
"Невероятно вкусна картофена яхния, подходящи за пости, а и за всеки ден"

Необходими Продукти

  • картофи - 5 бр.
  • манголд - 200 г листа
  • доматено пюре - 4 с.л. гъсто, концентрирано
  • лук - 1 средна глава
  • чесън - 1 скилидка
  • чушка - 1 бр. зелена
  • чушка - 1 бр. червена
  • целина - 1 стрък (селъри)
  • зеленчуков бульон - около 1.5 л.
  • сол - на вкус
  • олио - 65 мл.
  • черен пипер - 4 - 5 зрънца
  • червен пипер - 1 ч.л. с връх
  • брашно - 1 с.л. за сгъстяване, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистените лук, чесън, целина и половината от зелената чушка се смилат в блендер. Останалата половин зелена чушка, заедно с червената се нарязват на парченца.

Олиото се загрява и в него се запържват всички дотук подготвени зеленчуци.

Когато парченцата от чушки видимо поомекнат се добавят доматеното пюре, червеният пипер и сол. Бърка се минута и се слагат и зелените листа манголд - нарязани или накъсани на едро.

Щом обемът на зеленолистния зеленчук спадне и стане по-тъмен на цвят, се налива и бульонът.

Докато бульонът завира се обелват и нарязват на едро картофите. Слагат се в ястието, заедно със зрънцата черен пипер. Яхнията се вари до готовност на картофите - около 25 минути под капак. При нужда се долива бульон или вода.

По желание яхнията се сгъстява с малко брашно, разтворено във водичка, и ври още 4-5 минути.

Постната манджичка се поднася гореща с хубав селски хляб и чаша вино.

Постната картофена яхния с манголд е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Простичко, но невероятно вкусно!
05.02.2021 13:16
1