Начин на приготвяне
Почистените лук, чесън, целина и половината от зелената чушка се смилат в блендер. Останалата половин зелена чушка, заедно с червената се нарязват на парченца.
Олиото се загрява и в него се запържват всички дотук подготвени зеленчуци.
Когато парченцата от чушки видимо поомекнат се добавят доматеното пюре, червеният пипер и сол. Бърка се минута и се слагат и зелените листа манголд - нарязани или накъсани на едро.
Щом обемът на зеленолистния зеленчук спадне и стане по-тъмен на цвят, се налива и бульонът.
Докато бульонът завира се обелват и нарязват на едро картофите. Слагат се в ястието, заедно със зрънцата черен пипер. Яхнията се вари до готовност на картофите - около 25 минути под капак. При нужда се долива бульон или вода.
По желание яхнията се сгъстява с малко брашно, разтворено във водичка, и ври още 4-5 минути.
Постната манджичка се поднася гореща с хубав селски хляб и чаша вино.
Постната картофена яхния с манголд е много вкусна.
Коментари